•         Gheronda Ambrozie Lazaris

                Parintele Ambrozie Lazaris a fost duhovnicul Manastirii Panagia Gavriotissa din Dadiou, dar si a mii de credinciosi din intreaga Grecie. Viata sa sfanta si darurile duhovnicesti primite de la Dumnezeu sunt o propovaduire tacuta, a faptului ca pana azi si pana la sfsarsitul veacurilor Biserica Ortodoxa naste si va naste prin Duhul Sfant sfinti. Parintele Ambrozie a trecut la cele vesnice pe 2 decembrie 2006, la varsta de 92 de ani. Gheronda Ambrozie Lazaris (Spiridon Lazaris dupa numele de mirean) s-a nascut in anul 1912, in satul grecesc Lazarata din Lefkada, in familia invatatorului Panagioti Lazaris si a sotiei sale Luiza. Inca din copilarie, Spiridon a manifetat o personalitate calda si o dragoste deosebita fata de Biserica lui Hritos. Credinta i-a fost sadita si de mama sa, o femeie foarte evlavioasa. Aceasta, din cauza plecarii sotului ei in razboi, a depus intreg efortul pentru buna crestere a copiilor. Spiridon a urmat doar primele doua clase ale scolii primare, alegand sa o ajute pe mama sa la munca agricola. Cand a venit vremea sa se inroleze in armata, a efectuat stagiul militar pentru o perioada de trei ani. Dupa ce a incheiat stagiul militar a dorit sa mearga la Sfantul Munte. Nu stia insa nici unde trebuie a ajunga si nici cum. Dumnzeu a intervenit insa providential in viata tanarului Spiridon purtandu-i pasii catre Gradina Maicii Domnului cu ajutorul ingerului sau pazitor.

                 Acestuia i s-a aratat un tanar spunandu-i: “Cunosc acest loc. Urmeaza-ma. ” Spiridon a dat curs invitatiei. Impreuna au calatorit pe mare inspre Sfantul Munte . Despre acest drum Gheronda Ambrozie Lazaris isi amintea: “Nu mi-a spus numele sau, dar nici eu nu l-am intrebat. Asa am ajuns in Daphne si de aici am intrat in Muntele Athos. Atat timp cat a fost impreuna cu mine m-am simtit ocrotit. Mergand inspre Manatirea Xiropotamu unde sunt praznuiti cei Patruzeci de Mucenici din Sevasta, m-a intrebat daca doresc sa ma inchin si am fost de acord.
  Am intrat in biserica (catoliconul manatirii) si, in timp ce ma inchinam la icoana, patruzeci de tineri ne-au inconjurat. Atunci tanarul care ma insotea mi-a spus ca sunt cei Patruzeci de Mucenici si ca se bucura deoarece o sa devin monah. De aici am urmat drumul, am ajuns la Careia si de aici la Manastirea Cutlumus. Aici tanarul s-a oprit, mi-a aratat manastirea si a spus: Aici vei trai Spiro. Vei deveni calugar, vei face rabdare si acultare fata de batranul …, si a diparut”. A intrat ca frate in Manatirea Cutlumus, la varsta de 25 de ani fiind tuns in monahim cu numele Hariton.

               Viata in manatire a parintelui este marcata de multe intamplari minunate. Intr-o noapte staretul manastirii i-a spus parintelui Hariton sa citesca Ccasul IX in biserica. Desi nu era invatat, neputand sa citeaca fluent, acesta a incercat totusi sa citeasca, intampinand insa o mare dificultate. Indignat, staretul l-a trimi sa se roage in chilia sa. In aceeasi noapte, in timp ce se ruga, lui Hariton i s-a aratat Maica Domnului care, prin harul ei, l-a ajutat sa invete toata Psaltirea pe de rost. Parintele Efrem, staretul Manatirii Vatoped, care l-a cunocut pe Gheronda Ambrozie Lazaris, spune depre el ca desi acesta nu a cunoscut carte, a fost „invatat de Dumnezeu”, prin Duhul Sfant, asemenea multor sfinti din trecutul Bisericii noastre.

              Tot in Manastirea Cutlumus, a avut loc o intamplare minunata. E vorba depre caderea lui dintr-un smochin, cand si-a rupt piciorul si a fost vindecat de sfintii Doctori Fara-de-arginti, prin anul 1937. Aceasta minunea a ramas consemnata si in arhiva Manatirii Cutlumus, cu data cand a avut loc. O intamplare deosebita care arata dragostea ce-l caracteriza si-o transmitea si altora este urmatoarea: Batranul Ambrozie a vrut sa-i faca un „cadou” unui fiu duhovnicesc foarte iubit lui. Asadar, pe cand se urcase in masina aceluia, ca sa mearga impreuna undeva, si cand inca nu pornisera la drum, deodata toate s-au schimbat. Spatiul, timpul disparusera. Barbatul ramase inert si incepu sa vada culorile pomilor foarte intens si sa auda pasarile cantand cu viersuri ce veneau din alta lume, dar care ii rasunau aproape de ureche. S-a intors catre Batranul. il privi si constata uimit ca acesta stralucea. “Gheronda, ce-ai facut?” il intreba dupa ce isi reveni. „Spune-mi, ce-ai facut? Ce s-a petrecut?” Batranul Ambrozie continua sa straluceasca si la un moment dat ii zise: “Astfel va fi Raiul, copilul meu… Acum sa mergem, porneste!” Aceasta intamplare se asemeana celei din viata Sfantului Serafim de Sarov la care a participat Motovilov.

   Sfantul Nectarie in trup, imbracat ca monah se arata Gheronda Ambrozie Lazaris si il vindeca de piatra la rinichi!

   

                 Doctorii de la spitalul “Apostolul Pavel” nu l-au operat bine la picior (pe 30 iulie 1977) in urma unui accident de masina pe care-l suferise si tot avea dureri, cu toate ca statuse in spital destule luni. ii pusesera o tija mai mare decat trebuia. Doctorii elvetieni de la Hospital Cantonal l-au operat iarasi si Batranul putea sa paseasca foarte repede fara probleme. insa, pe cand se afla inca in spital, il apuca din nou o durere de rinichi, ce-l chinuia de ani buni. Doctorii constatara ca avea pietre la rinichi si Gheronda Ambrozie Lazaris s-a gandit sa faca operatie, ca sa le scoata.

                  I-a spus despre asta staretei Parthenia, care-l insotise, dar ea nici n-a vrut sa auda. Prefera sa se intoarca in Grecia, de aceea Gheronda Ambrozie Lazaris incepu de indata sa-l roage pe Sfantul Necatrie sa faca iarasi o minune. Cu toate acestea, operatia fusese programata.  Dar seara, inainte de operatie, pe cand se ruga Batranul, iar in manastirea lui din Grecia se facea priveghere pentru restabilirea sanatatii lui, avu loc minunea. I-a aparut Sfantul Nectarie in trup, imbracat ca monah; au iesit in salon si incepura sa vorbeasca. Au vorbit destul timp. Batranul i-a spus necazul sau si despre operatia programata a doua zi. Atunci sfantul l-a atins cu palma in dreptul rinichilor si apoi pleca. Dupa putin, pietrele au iesit singure, o data cu udul. Dar erau exagerat de mari, incat mare minune a fost iasa pe calea fireasca odata cu urinarea, mai ales ca una dintre ele avea marimea unei nuci! Astfel, nu e deloc de mirare ca un doctor elvetian, cand vazu a doua zi dimineata asa lucru de necrezut, a exclamat:
                – Voi, ortodocsii, aveti o credinta vie! Noi am falsificat-o si denaturat-o…
  De atunci, Gheronda Ambrozie Lazaris n-a mai avut niciodata probleme cu rinichii. Ba chiar odata, cand avea probleme cu mijlocul si se intreba daca nu cumva au revenit durerile vechi, stareta Parthenia i-a dat adevarata explicatie despre cum stateau lucrurile:
              – Hai, binecuvantatule, Sfantul Nectarie nu e mincinos! Ai doar o simpla raceala!

  Ambrozie Lazaris Ambrozie Lazaris 2 Ambrozie Lazaris 3 Ambrozie Lazaris 6 Ambrozie Lazaris gerontas-amvrosios image parintele-ambrozie-lazaris Gheronda Ambrozie Lazaris

Comments are closed.