•                     Viata Sfantului Ierarh Nectarie din Eghina

     

                        Sfântul Nectarie s-a nascut într-o familie saraca de pe malul marii Marmara, in orasul Silivria. Parintii sai, Dimos si Maria Kephala, i-au dat numele de Anastasios. La vârsta de 14 ani a plecat la Constantinopol ca să lucreze si sa se scolească. În anul 1866, la vârsta de 20 de ani, Sfântul Nectarie pleaca în insula Hios ca sa predea ca învalator. Aici devine calugar, cu numele de Lazar, la 7 noiembrie 1876, în celebra manastire Nea Moni. Un an mai tîrziu a devenit diacon, apoi, prin generozitatea unui crestin bogat din insula si cu ajutorul Patriarhului Sofronie al Alexandriei, a putut sa-si completeze studiile la Atena si sa obtina, în 1885, o diploma a Facultatii de Teologie din capitala Greciei.Tot în 1885 Sfântul Nectarie pleacă la Alexandria (Egipt), unde a fost hirotonit preot la biserica Sfântul Nicolae din Cairo. Câtiva ani mai târziu, în anul 1889, a fost hirotonit episcop al Pentapolei (episcopie corespunzînd în acea vreme Libiei superioare) de către Patriarhul Sofronie, care l-a numit si predicator, secretar partriarhal si reprezentant al său la Cairo.
                         Dar după doar un an a fost alungat din Egipt în urma calomniilor unor clerici invidiosi. A trebuit sa se întoarcă la Atena, singur, nebagat în seamă, disprețuit, în mari lipsuri materiale. A rămas câtiva ani predicator (l891-1894), iar apoi a fost numit director al scolii teologice Rizarios, care forma viitori preoti. A rămas 15 ani în acest post ecleziastic. În 1904, la cererea mai multor călugărie, a ctitorit mănăstirea “Sfanta Treime” din insula Eghina, devenită azi unul din marile locuri de pelerinaj din lumea ortodoxă. În decembrie 1908, la vârsta de 62 de ani, sfântul Nectarie si-a dat demisia din postul de director al scolii teologice si s-a retras în mănăstirea sa din Eghina, unde a rămas până la sfârsitul vietii.
                        A murit la 8 noiembrie 1920, în urma unui cancer de prostată care l-a chinuit un an si inmormantat in manastirea sa de către ieromonahul iconar Sava, care mai târziu a pictat prima icoană a sfântului. În 1953 moaștele sale au fost mutate într-un mormânt mai frumos. Pomenirea mutării moaștelor sale se face în ziua de 3 septembrie. La data de 20 aprilie 1961, Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului a recunoscut cultul de care se bucura deja sfântul si l-a proclamat sfânt al Bisericii, cu pomenirea pe 9 noiembrie.

    Familia Sfantului Nectarie

    Mama Sfantului Nectarie

    mama Sfantului Nectarie

    Sora Sfantului Nectarie

    sora Sfantului Nectarie

     Fratele Sfantului Nectarie

    fratele Sfantului Nectarie

    Casa  Sfantului Nectarie din Silivria

    Casa din Silivria Silivria 1

    Locuinta Sfantului Nectarie din Cairo

    masa de lucru a sfantul nectarie (cairo) Mitra Obiecte personale Patul din chilia din Cairo 2 Poze de la resedinta Sfantului Nectarie din Cairo. (3)

    Seminar Rizareion din Atena acolo unde Sfantul Nectarie a fost director
    (1894-1908)

    Rizareion 2 DSCN0030 DSCN0032

    Chilia Sfantului Nectarie din Eghina

    Chilia Sfantului Nectarie Chilia din Eghina 2 Chilia din Eghina 3 Crucea cu care binecuvanta Sfantul Nectarie Icoana Maicii Domnului la care se ruga Sfantul Nectarie

    Salonul unde a murit Sfantul Nectarie din cadrul Spitalului Areteion din Atena

    2 10 12 18

    Mormantul Sfantului Nectarie din insula Eghina

    Mormantul Sfantului Nectarie

Comments are closed.