• Manastirea Sfantul Ioan Rusul

   

  Manastirea Sfantul Ioan Rusul        Manastirea Sfantul Ioan Rusul este o manastire ortodoxa din Insula Evia, Grecia. Biserica manastirii daposteste, cu mare bucurie, mult cinstitele Moaste ale Sfantului Ioan Rusu, un sfant cunoscut si iubit in intreaga lume, atat pentru nenumaratele lui minuni, cat si pentru deosebita lui viata in Hristos. Evia este cea de-a doua mare insula greceasca, dupa Insula Creta, avand o lungime de 175 de kilometri, o latime cuprinsa intre 6 si 45 de kilometri si o suprafata totala de 3.660 de kilometri patrati. Dintre insulele mediterane estice, doar insulele Cipru si Creta sunt mai mari decat aceasta. Majoritatea celor ce ajung sa paseasca pe pamantul din Evia intra in insula prin Chalkida, de unde doua poduri ofera acces masinilor si pelerinilor. Podul cel vechi se pastreaza inca si astazi, desi este folosit noul pod, o constructie moderna si viabila.

                  Din Tesalonic si din Atena pleaca autobuze spre insula Evia, iar trenul ajunge si el pana in Chalkida. Multi aleg insa calatoria cu vaporul, care ajunge in sapte puncte diferite ale insulei. Din partea nordica a insulei, se poate pleca cu vaporul din porturile Glifa, Arkitsa si Agios Konstantinos, iar dinspre sud, se pleaca din porturile Agia Marina si Rafina. Manastirea Sfantul Ioan Rusul se afla in localitatea Prokopi, aflata in partea nordica a insulei Evia. Anual, mii de pelerini poposesc langa Moastele Sfantului Ioan Rusu, ingenunchind si rugandu-se sfantului, mai ales in data de 27 mai, ziua praznuirii sale. Grecii din Antolia, locul unde a vietuit si murit Sfantul Ioan, au luat trupul sfantului si l-au asezat intr-o biserica din Anatolia, Capadocia, pana in anul 1920. Se spune ca sfantul era venerat atat de greci, cat si de turci, armeni, protestanti si musulmani, multi dintre cinstitorii sai fiind binecuvantati cu minuni, vindecari si ajutor.

                   Moastele Sfantului Ioan au fost aduse din localitatea Prokopi in Evia de catre crestinii refugiati din Prokopion – Urgup, regiunea Capadocia, dupa incidentele ce au cuprins Asia Mica intre anii 1922-1924. In urma razboiului greco-turc, schimburile de locuitori, emigrarile si mutarile, au dus la mutarea multor greci din Anatolia in Grecia. Astfel, unii dintre refugiati au intemeiat localitatea Prokopi, in nordul insulei, aducand cu atat Moastele Sfantului, cat si numele localitatii natale. Pentru mai multi ani, acestea au stat in Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena, din localitatea Noul Prokopi, Evia.

                         In anul 1951, Sfintele Moaste vor fi mutate intr-o noua biserica, inchinata Sfantului Ioan Rusu, aici fiind intemeiata si o manastire. Chipul sfantului este inchis la culoare, insa neputrezit si frumos mirositor, acesta fiind acoperit cu o masca de aur. Mana cea dreapta a Sfantului Ioan Rusu se afla in Manastirea Sfantul Pantelimon – Russikon, Sfantul Munte Athos. Cu binecuvantarea Patriarhului Alexei al II-lea, intre anii 2003-2004, in sectorul Kuntsevo, Moscova, va fi ridicata o biserica de lemn inchinata sfantului.

   

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *