• Manastirea Sfantului Nectarie

     

    Manastirea Sfantului Nectarie        Manastirea Sfantului Nectarie este una dintre cele mai mari catedrale ale Greciei, se afla în Insula Eghina si este închinata celui mai nou sfânt canonizat de catre Biserica Ortodoxa a acestei tari. Este vorba despre Sfântul Nectarie, cunoscut ca vindecator al bolnavilor de cancer.  Pentru a ajunge în acest loc binecuvântat, pele­rinul se îmbarca într-un vapor care face curse regulate. Dupa aproape o ora de mers pe mare, ajungem pe insula în orasul Eghina, capitala si port principal al insulei. Strabatem stradutele înguste si întortocheate ale urbei si admiram în trecere cladirile în stil neoclasic, vopsite în culori aprinse. Lasam în urma acest decor ai ajungem pe alte carari serpuite. Doar sase kilometri ne mai despart de vestita manastire. Autocarul  urca destul de greoi muntele Palaiochora, care ne ofera panorama extraordinara a plantatiilor de maslini. Înainte cu doar câteva sute de metri de destinatie, se zareate, parca agatata de coama muntelui, silueta complexului monahal. Pulsul începe sa se accelereze usor odata ce ne apropiem. Coborâm din autocar si urcam pe jos o panta scurta si abrupta. Ne aflam în fata unei grandioase opera de arta – Manastirea Sfântului Nectarie din Insula Eghina. Un loc de pelerinaj pe care bolnavii de cancer îl cauta cu disperare, dupa ce au aflat ca sfântul este ajutator al celor care au aceasta mare suferinta. Manastirea Sfantului Nectarie, aflata in insula Eghina (Aegina), este o manastire inchinata Sfantului Nectarie – sfant recent al isericii Ortodoxe. Sfantul Nectarie este cel mai nou sfant canonizat de catre Biserica Greciei.

                    Manastirea Sfantului Nectarie se afla la o distanta de aproximativ 6 kilometri fata de orasul Eghina. Biserica din Eghina – Catedrala Sfantul Nectarie – este una dintre cele mai mari si spatioase catedrale ortodoxe din Grecia. Sfantul Nectarie, protectorul insulei Eghina, a ajutat la ridicarea acestei manastiri intre anii 1904 si 1910. Inceputul lucrarilor de ridicare a manastirii a fost rezultatul cerintelor cu credinta ale maicilor din zona. Manastirea a fost ridicata pe ruinele unei foste manastiri bizantine mai vechi. Cu toate ca in acel moment, Sfantul Nectarie era mitropolit de Eghina, el a lucrat si la ridicarea manastirii, carand pietre, aranjand gradinile si alte asemenea. Manastirea a fost ridicata din iubirea si fondurile sale.La acel moment, manastirea a fost inchinata Sfintei Treimi.

                   Dupa moartea Sfantului Nectarie, odata cu canonizarea acestuia, manastirea a primit si un al doilea hram – cel al ocrotitorului si binefacatorului ei, Sfantul Ierarh Nectarie Taumaturgul. Moastele acestuia se pastreaza in interiorul manastirii, fiind puse spre inchinarea pelerinilor ce vin cu credinta la acestea.

     

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *